Strony: 1
Szmaragd
PYTANIE TYGODNIA 18.
Kontynuacją poprzedniego wątku niech będzie poniższy temat tygodnia:
Czy w Polsce lub na świecie widoczne są znamiona dyskryminacji wyznaniowej w urzędach, instytucjach publicznych, jeśli takowe występują to jaki maja charakter i objawy?
Jedna z 'dyskryminacji' w stanach:
Tak zwani Quakersi (odłam chrześcijaństwa) mają prawo odmówić powołania do wojska w wypadku wojny - dlaczego uważam to za dyskryminację? Bo równie pacyfistyczna osobanp. ateistyczna też powinna mieć prawo zadeklarować się jako pacyfista i uniemożliwić rządowi odebranie jego/jej życia. - Wyższość religii nad prawem człowieka powiedziałbym.
Oczywiście można odmówić, tyle że spędzi się dwa lata w więzieniu - jak kryminalista, przestępca i zwyrol. Wolę nie mysleć jak traktują tutaj nie-patriotów... zwłaszcza w więzieniach.
Na szczęście nie mogę też znaleźć innego przykładu wyżej wymienionego zjawiska, na 'ziemi szatana' raczej zwalczają dyskryminację jak mogą, otencjalny pracodawca poszedł by pod sąd jeżeli selekcjonowałby pracowników na podstawie wieku, wyznania, rasy itp. itd.
Ale jest jednak tutaj inny przykład dyskryminacji - rasowej, jest tu coś takiego co jest dyskryminacją odwrotną - np. uczelnia jest pod presją aby wykazać iż jest multikulturalna - wtedy przyjmie np. większośc czarnych uczni, odmawiając innym lepiej wykwalifikowanym np. azjatom czy białym - tak więc aby poprawić profil, na zasadzie koloru a nie możliwości. To dyskryminacja, może nie religijna ale równie wstrętna.
Moderator działu Religie
Dziś załatwiając sprawę w US dla firmy, jechałam taksówką. Kiedy ruszyliśmy spod firmy, kierowca spytał mnie, czy byłam w środę na Mszy, bo miał przyjechać do Wawy Rydzyk, ale go nie było, byli jego "przedstawiciele", autokary z Torunia, msze w całej Warszwie. Powiedziałam, że nie. Potem poprosiłam o zmianę stacji - słuchał RM. Zostałam wysadzona na środku Aleji Krakowskiej.- w sensie wyproszona, ładnie mówiąc. MPT - Taxi, człowiek około 35-40 lat.
Może to nie urząd, ale zwykła codzienność.
Ostatnio edytowany przez Xara (2008-09-12 17:44:41)
Strony: 1